10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Αρχική / Γαστρικός Δακτύλιος / Ρύθμιση του ΓΔ

Το κύριο χαρακτηριστικό του γαστρικού δακτυλίου είναι η ρύθμιση. Χρειάζεται να κατανοήσεις τη σημασία και τη σκοπιμότητα της ρύθμισης για να κερδίσεις περισσότερα από το δακτύλιο.
Αρχικά μετά την επέμβαση ο δακτύλιος είναι σχετικά χαλαρός. Τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση δεν θέλουμε να ζοριστεί ο οισοφάγος και το στομάχι. Γι αυτό ακολουθούμε τη δίαιτα με υγρά στην αρχή, μαλακές τροφές αργότερα και σταδιακά αρχίζουμε να τρώμε κανονικά.
Συνήθως η 1η ρύθμιση γίνεται 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Την 1η εβδομάδα μετά την επέμβαση ο δακτύλιος προκαλεί μια σχετική ανορεξία. Θέλουμε να θυμάσαι αυτό το συναίσθημα γιατί θα μας βοηθήσει για αργότερα να ξέρουμε πότε και πόσο πρέπει να σφίξουμε το δακτύλιο. Στο τέλος του μήνα μετά την επέμβαση ο δακτύλιος λόγω και της απώλειας 5-8 κιλών χαλαρώνει ακόμη περισσότερο και μπορείς να φας μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού. Στη φάση αυτή θα πρέπει να γίνει ρύθμιση του δακτυλίου. Η ρύθμιση γίνεται προσθέτοντας 1 ml φυσιολογικού ορού στο τύμπανο(port) που βρίσκεται στην τομή πάνω από τον ομφαλό(μερικές φορές τοποθετείται στη δεξιά πλευρά). Είναι ανώδυνη και διαρκεί 1-2 λεπτά. Τα υγρό με τη βοήθεια ενός λεπτού σωλήνα φουσκώνει το μπαλόνι που έχει ο δακτύλιος στη μέσα του πλευρά. Έτσι αυξάνεται η πίεση στο τοίχωμα του στομάχου και στενεύει ακόμη περισσότερο το πέρασμα ανάμεσα στο πάνω τμήμα του στομάχου και στο κάτω. Ο στόχος της ρύθμισης είναι να πετύχουμε τέτοια πίεση στο στομάχι ώστε να επέρχεται εύκολα ο κορεσμός, να μην πεινάς σύντομα μετά το γεύμα για να μην σου γίνεται το φαγητό έμμονη ιδέα.


Όταν επισκέπτεσαι το γιατρό για ρύθμιση μην θεωρείς δεδομένο ότι θα προσθέσει οπωσδήποτε υγρό. Ο γιατρός χρειάζεται να δει το βάρος σου, την απώλεια που είχες, τη δυσκολία με το φαγητό, τη ποιότητα και ποσότητα του φαγητού που τρως, αν τρως γλυκά και πόσο γυμνάζεσαι. Επίσης θα χρειαστεί να γνωρίζει αν έχεις κάποια συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ο δακτύλιος είναι πολύ σφιχτός όπως δυσκολία να καταπιείς φαγητό ή υγρά, λόξυγκας, αίσθημα πίεσης χαμηλά στο στήθος, έντονη σιελόρροια, στεγνή γλώσσα η αφυδάτωση, βήχας το βράδυ, παλινδρόμηση, ναυτία ή πολύ συχνοί έμετοι, πόνος στην κοιλιά, ζάλη όταν ξυπνάς. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις ακτινογραφία για να δούμε τη θέση του γαστρικού δακτυλίου και πόσο σφιχτός είναι. Σε καμία περίπτωση μη θεωρήσεις ότι η λύση στο πρόβλημα των κιλών θα είναι μια ακόμη ρύθμιση, μια μικρή προσθήκη υγρού. Μερικές φορές ένας πολύ σφιγμένος δακτύλιος οδηγεί σε λάθος δρόμο. Μπορεί να προκαλέσει εμέτους με αποτέλεσμα το γλίστρημα του δακτυλίου. Μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό επειδή δεν περνά το φαγητό με αποτέλεσμα να στραφείς σε μαλακές τροφές και κυρίως στα γλυκά.

Πριν τη ρύθμιση λοιπόν και σε κάθε επίσκεψη πρέπει εσύ και ο γιατρός σου να δείτε αν οι διατροφικές συνήθειες είναι εντάξει:

Στη συνέχεια πρέπει να δείτε αν η διατροφική σας συμπεριφορά είναι εντάξει:

Σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους αλλά και στη διατήρησα της απώλειας θα παίξει ο βαθμός της σωματικής δραστηριότητας:

Τέλος η ψυχολογική σου κατάσταση θα συμβάλει αποφασιστικά στην ομαλή πορεία της όλης διαδικασίας:

Aφού ξεκαθαρίσουμε ότι ενώ αισθάνεσαι ότι επιλέγεις υγιεινό φαγητό σε κατάλληλες μερίδες και παρόλα αυτά έχεις το αίσθημα της πείνας ανάμεσα στα γεύματα, μπορείς να φας μεγάλες μπουκιές από άσπρο ψωμί ή λαχανικά, παιδεύεσαι πολύ για να χάσεις κιλά, παίρνεις βάρος αν και τρως λίγο και γυμνάζεσαι τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε στο σφίξιμο του δακτυλίου. Σκοπός του σφιξίματος είναι να σου δώσει το αίσθημα του κορεσμού(αίσθημα ότι δεν πεινάω) και του χορτασμού(το ευχάριστο συναίσθημα που έχουμε στο τέλος του γεύματος). Μετά το σφίξιμο δεν πρέπει να νιώθεις ιδιαίτερη πείνα ανάμεσα στα γεύματα. Χρειάζεται να τρως 3 φορές την ημέρα, αλλά και λιγότερο αν μπορείς δεν πειράζει. Μην τσιμπολογάς ανάμεσα στα γεύματα. Αν πεινάς ο δακτύλιος χρειάζεται περισσότερο σφίξιμο. Το αίσθημα του χορτασμού θα το έχεις αν τρως αργά. Το γεύμα πρέπει να διαρκεί 20 λεπτά. Αν σε δυσκολεύει η πρώτη μπουκιά περίμενε λίγο και συνέχισε αργότερα.

Οι ρυθμίσεις γίνονται σταδιακά σε διάστημα 2-3 ετών ανάλογα με το ρυθμό απώλειας των κιλών. Την ημέρα της ρύθμισες θα είσαι μόνο με υγρά. Τις πρώτες ημέρες μετά τη ρύθμιση μπορεί να αισθάνεσαι πιο σφιχτό το δακτύλιο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο μπορείς να δοκιμάσεις μαλακές τροφές για 2-3 ημέρες και αν πάλι είναι σφιχτό μπορείς να δοκιμάσεις μόνο υγρά. Αν επιμένει ο δακτύλιος να είναι σφιχτός τότε πρέπει να έρθεις για να βγάλουμε λίγο υγρό.