10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Εχω λίγα κιλά να χάσω. Δίαιτα ή δακτύλιος;

Άτομα με ΔΜΣ μεταξύ 35-30 χρειάζεται να χάσουν περίπου 25 κιλά. Οι προσπάθειες που γίνονται με δίαιτα συνήθως επιτυγχάνουν παροδικό αποτέλεσμα και μόνο το 5% κατορθώνει να διατηρήσει την απώλεια βάρους σε μακροπρόθεσμη βάση.
 
Στην Αυστραλία προ 4 ετών πραγματοποιήθηκε μια έρευνα(2 May 2006 Annals of Internal Medicine Volume 144 • Number 9) στην οποία 80 ενήλικες με ΔΜΣ 30-35 χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των 40 ατόμων.
 
Η 1η ομάδα υπεβλήθη σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου και η 2η σε συνδυασμό δίαιτας με πολύ λίγες θερμίδες, άσκησης, αγωγής με Xenical και Reductil και αλλαγή του τρόπου ζωής και συμπεριφοράς.
 
Οι 2 ομάδες παρακολουθούνταν για 24 μήνες. Στο τέλος της διετίας οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε γαστρικό δακτύλιο έχασαν κατά μέσο όρο 20 κιλά δηλαδή το 87% του πλεονάζοντος βάρους, ενώ οι ασθενείς που υπεβλήθησαν σε συντηρητική αγωγή έχασαν μόλις 5 κιλά δηλαδή το 22% του πλεονάζοντος βάρους. Οι ασθενείς της ομάδας του γαστρικού δακτυλίου χρειάστηκαν 2η επέμβαση σε ποσοστό 10% για την αντιμετώπιση της διολίσθησης του γαστρικού δακτυλίου.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και η βελτίωση διαφόρων παθήσεων όπως σακχαρώδης διαβήτης ή υπερλιπιδαιμία ήταν σαφώς καλύτερη στην ομάδα των ασθενών που υπεβλήθησαν σε γαστρικό δακτύλιο.
 
Σε δική μας μελέτη που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας στο LosAngeles, USA, 2-7 Σεπτ 2010, οι ασθενείς με ΔΜΣ 30-35 διατηρούσαν απώλεια βάρους της τάξης του 78% του πλεονάζοντος βάρους 5 έτη μετά την επέμβαση.
 

Δειτε όλο το άρθρο

επιστροφή