10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Μύρτιλλα(blueberry) για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Έρευνα που διενεργήθηκε από το  UPV/EHU's 'Nutrition and Obesity' group  το οποίο ανήκει  στο Spanish Biomedical Research Centre in CIBERobn of the Carlos III Institute of Health, Vitoria Spain, δείχνει ότι πτεροστιλβένη  μειώνει το σωματικό λίπος.

Η πτεροστιλβένη  είναι μία φαινολική ένωση στην ίδια οικογένεια όπως η ρεσβερατρόλη και είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών, όπως μύρτιλλα(blueberry)  ή κόκκινο κρασί. Οι ερευνητές στο UPV / EHU μετά από μελέτες σε  ζωικά μοντέλα παρατήρησαν ότι η χορήγηση της πτεροστιλβένης  μειώνει τη συσσώρευση του λίπους του σώματος. Η μείωση αυτή  θα μπορούσε να μειώσει και τον κίνδυνο ανάπτυξης άλλων νόσων όπως ο διαβήτης.

 

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος που προκαλείται από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και ορίζεται ως μια υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα. Είναι μια μεταβολική ασθένεια πολύ διαδεδομένη στις ανεπτυγμένες χώρες και ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ορισμένων παθήσεων  όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης, λιπώδες ήπαρ, αλλαγές στα λιπίδια του πλάσματος και η υπέρταση.

Οι  παραδοσιακά κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν  δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες και  μέτρια σωματική δραστηριότητα.  Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα των στρατηγικών αυτών είναι περιορισμένη και η επιτυχία που επιτυγχάνεται δεν είναι πάντα η επιθυμητή. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα στα λειτουργικά συστατικά της διατροφής  ανοίγει νέες προοπτικές θεραπείας. Ένα παράδειγμα αυτών των συστατικών είναι οι φαινολικές ενώσεις, το ένα από τα οποία είναι  η πτεροστιλβένη.

Η Pterostilbene είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες σε ένα ευρύ φάσμα  τροφίμων και ποτών, όπως τα σταφύλια, τα μύρτιλλα, τα φιστίκια και το κόκκινο κρασί και καταναλώνονται ευρέως από τον άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μερικές μελέτες που αναλύουν τις επιπτώσεις αυτού του μορίου και επικεντρώνονται κυρίως στον καρκίνο και  στην αρτηριακή πίεση. Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ευεργετικές επιδράσεις της πτεροστιλβένης  στη μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης καρκίνου καθώς και τη συμβολή της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Η μελέτη που διεξήχθη σε αυτή την έρευνα είναι η πρώτη  που αναλύει τις επιπτώσεις αυτής της φαινολικής ένωσης στην παχυσαρκία σε ζωικό μοντέλο. Σε αυτό το μοντέλο,  η πτεροστιλβένη  ελαττώνει  το λίπος του σώματος, λόγω της μείωσης στη σύνθεση λίπους στο λιπώδη ιστό και της αύξησης  της οξείδωσης του στο ήπαρ.

Αυτά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφετηρία για τη διεξαγωγή μελλοντικών μελετών  στον άνθρωπο και να σχεδιαστούν έτσι ώστε  να επιβεβαιωθεί  αυτή  η επίδραση  της πτεροστιλβένης κατά της παχυσαρκίας. Μέχρι τότε μπορούμε άφοβα να καταναλώνουμε  μύρτιλλα ή να πίνουμε κόκκινο κρασί. Σίγουρα έχουν ευεργετικές δράσεις σε ότι αφορά την πίεση, το διαβήτη, τον καρκίνο και την άνοια.

επιστροφή