10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας, Αθήνα, 7-8 Μαϊου 2011

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής της Παχυσαρκίας. Παρουσιάστηκε η εμπειρία της ομάδας μας από την αντιμετώπιση 1757 ασθενών με 7ετή παρακολούθηση. Τα ομολογουμένως πολύ καλά αποτελέσματα, τονίστηκε ότι οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην πολύ καλή μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών αφού μόνο 4% έχουν σταματήσει να έρχονται στην κλινική μας για παρακολούθηση. Αντίθετα, άλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το δικό τους ποσοστό μη προσέλευσης ήταν περίπου 42-48% με 8ετή παρακολούθηση και επέμβαση γαστρικής παρκαμψης και 35% με τριετή παρακολούθηση και γαστρικό μανίκι.

Δόθηκε επίσης έμφαση στην αποτελεσματικότητα του γαστρικού δακτυλίου σε ασθενείς με χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος. Ανακοινώθηκε ότι από τις 17 Φεβρουαρίου 2011 η FDA στην Αμερική ενέκρινε την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου σε ασθενείς με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 30.

Παρουσιάστηκαν ακόμη τα νεώτερα βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του γαστρικού δακτυλίου σε ασθενείς με υψηλό ΔΜΣ(ΒΜΙ>50), την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου σε ασθενείς με διαφραγματοκήλη, την αναγκαιότητα τοποθέτησης ραφών  για την καθήλωση του στομάχου, τις στρατηγικές ρύθμισης του γαστρικού δακτυλίου καθώς και τα μακροχρόνια αποτελέσματα με την τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη με τη βαριατρική χειρουργική. Ο γαστρικός δακτύλιος επιτυγχάνει βελτίωση της υπεργλυκαιμίας και το αποτέλεσμα οφείλεται μόνο στην απώλεια βάρους. Αντίθετα τα ευεργατικά αποτελέσματα με τη γαστρική παρκαμψη οφείλονται πέρα από την απώλεια βάρους και σε αλλαγές στην έκκριση πεπτικών ορμονών. Φυσικά τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η βαριατρική χειρουργική πρέπει πλέον να εφαρμόζεται ακόμη και σε ασθενείς με ΒΜΙ 30-35 που παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη. Τα αποτελέσματα σε σχέση με τη συντηρητική αγωγή στους ασθενείς αυτούς είναι σαφώς καλύτερα. 

 

 

 

Δειτε  την παρουσίαση

επιστροφή