10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Επιλογές για την απώλεια βάρους / Γαστρική πτύχωση

Πρόκειται για χειρουργική τεχνική που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2007 από ιδιωτική κλινική στην Τεχεράνη, Ιράν.
Γίνεται λαπαροσκοπικά και με συνεχείς ραφές επιτυγχάνεται προοδευτική πτύχωση του στομάχου κατά μήκος του μείζονος τόξου. Έτσι ο στόμαχος μετατρέπεται σε σωλήνα, ελαττώνεται η χωρητικότητα του και προκαλείται πρόωρος κορεσμός.
 
Προκαλεί απώλεια βάρους μόνο τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση. Στη συνέχεια το στομάχι αυξάνει σε μέγεθος(στο στομάχι αρέσει να διαστέλλεται και να μεγαλώνει σε μέγεθος) και τα κιλά επανακτώνται.

 

Τι κάνω μετά από γαστρική πτύχωση και ανεπαρκή ή καθόλου απώλεια κιλών;

 

Η γαστρική πτύχωση είναι περιοριστικού τύπου τεχνική, ο περιορισμός διαρκεί 8-10 μήνες μετά την επέμβαση και στη συνέχεια το στομάχι διαστέλλεται. Η απώλεια βάρους μπορεί να φτάσει το 50% του πλεονάζοντος βάρους, όμως μικρό ποσοστό διατηρείται σε βάθος χρόνου και ο ασθενής χρειάζεται εκ νέου επέμβαση.

Ισχύει και εδώ ο κανόνας των μεθόδων περιοριστικού τύπου. Επιπλέον είναι γνωστό και από τον χειρουργό που εφάρμοσε τη μέθοδο για πρώτη φορά ότι, η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει καμία αποτελεσματικότητα σε μακροχρόνια βάση. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν θα προτείναμε να ξαναγίνει γαστρική πτύχωση μετά από αποτυχία γαστρικής πτύχωσης. Κάποιοι χειρουργοί έχουν τοποθετήσει γαστρικό δακτύλιο σε ασθενείς που έχουν κάνει γαστρική πτύχωση. Τα αποτελέσματα σε πρώτη φάση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα γίνει σε βάθος χρόνου. Το γαστρικό μανίκι έχει επιπλοκές και ίσως συνοδεύεται από ανεπαρκή απώλεια βάρους.

Με δεδομένο ότι η απώλεια βάρους με τη γαστρική πτύχωση είναι ανεπαρκής εξαρχής, η επέμβαση αυτή δεν συστήνεται γιατί δεν έχει καλά αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Σε περίπτωση που ένα άτομο υποβληθεί στην  επέμβαση αυτή, αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί εκ νέου επέμβαση και αυτή θα πρέπει να είναι γαστρική παράκαμψη αν έχει πολλά κιλά να χάσει ή γαστρικός δακτύλιος για λιγότερα κιλά.