10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Γαστρικός δακτύλιος σε εφήβους

Η παχυσαρκία προσβάλει του εφήβους με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και μάλιστα η χώρα μας κατέχει το θλιβερό προνόμιο να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Παιδιά με πρόβλημα παχυσαρκίας στη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα παραμείνουν παχύσαρκοι και στην ενήλικη ζωή τους με αποτέλεσμα να αναπτύξουν από πολύ νωρίς προβλήματα υγείας που σχετίζονται με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, υπερλιπιδαιμία.

Από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει γνωρίζουμε ότι με τους γνωστούς τρόπους αντιμετώπισης της παχυσαρκίας(δίαιτα, αλλαγή τρόπου ζωής και συμπεριφοράς, άσκηση) στους εφήβους(ηλικίας 14-18 ετών) επιτυγχάνεται μέτρια απώλεια βάρους που συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες.
 
Από την Αυστραλία ανακοινώθηκε προ έτους (JAMA. 2010;303(6):519-526) μια μελέτη στην οποία 50 έφηβοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες των 25 ατόμων. Το βάρος τους ήταν περίπου 120 κιλά και ο ΔΜΣ περίπου 42.
Η 1η ομάδα υπεβλήθη σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου και η 2η ομάδα σε εντατικό πρόγραμμα που περιελάμβανε δίαιτα, άσκηση, αλλαγή τρόπου ζωής και ιατρική παρακολούθηση. Και οι 2 ομάδες παρακολουθούνταν για 2 χρόνια.
 
Στο τέλος της διετίας οι έφηβοι που υπεβλήθησαν σε τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου έχασαν περίπου 34.6 κιλά δηλαδή 78.8% του πλεονάζοντος βάρους , ενώ οι έφηβοι της 2ης ομάδας έχασαν μόλις 3.0 κιλά δηλαδή  13.2% του πλεονάζοντος βάρους. Οι ασθενείς της ομάδας του γαστρικού δακτυλίου χρειάστηκαν 2η επέμβαση σε ποσοστό 28% για την αντιμετώπιση της διολίσθησης του γαστρικού δακτυλίου
 

Δειτε όλο το άρθρο

επιστροφή