Η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 2 επηρεάζει περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και 366 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στα 552.000.000 σε όλο τον κόσμο από το 2030. Η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 έχει γίνει επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία.
Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη ορού γάλακτος και των ειδικών λιπαρών οξέων, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει προταθεί για να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.
Ερευνητές από το τμήμα Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ δημοσίευσαν στο περιοδικό BMC Medicine(http://www.biomedcentral.com/1741-7015/12/215) τα ευρήματα τους σχετικά με την επίδραση των γαλακτοκομικών προϊόντων στο διαβήτη τύπου 2. Η ανάλυση έδειξε ότι η συνολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, είτε είναι χαμηλά σε λιπαρά είτε όχι, δεν επηρεάζει τη συχνότητα του διαβήτη. Αντίθετα η κατανάλωση γιαουρτιού από μόνη της επηρεάζει τη συχνότητα του διαβήτη. Συγκεκριμένα για κάθε μερίδα/ημέρα(200gr, 1 κεσεδάκι) που καταναλώνουμε η συχνότητα του διαβήτη ελαττώνεται κατά 18%.
Αρκετοί μηχανισμοί μπορούν να εξηγήσουν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γιαουρτιού και την ελάττωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τα προβιοτικά βακτήρια του γιαουρτιού έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ των ασθενών με διαβήτη, επηρεάζουν ευμενώς το επίπεδο των αντιοξειδωτικών και βελτιώνουν το επίπεδο της χοληστερίνης. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή κατανάλωση γιαουρτιού ελαττώνει την πιθανότητα να κερδίσουμε βάρος.
Οι ερευνητές καταλήγοντας σημειώνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν δείχνουν αυτή τη συσχέτιση. Τα σταθερά ευρήματα για το γιαούρτι δείχνουν ότι μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής.
επιστροφή