10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Μικροβια σταφυλόκοκκου συμβάλουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκους.

Μια μελέτη από μικροβιολόγους στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα  δείχνει ότι τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν  διαβήτη τύπου 2. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr Patrick Schlievert, καθηγητής  μικροβιολογίας στο UI Carver College of Medicine, διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε μια τοξίνη που παράγεται από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο(Staphylococcus aureus)  προκαλεί τα κουνέλια  να αναπτύξουν τα συμπτώματα σήμα κατατεθέν του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένων αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσανεξία στη γλυκόζη, και συστηματική φλεγμονή.


Η έρευνα του Schlievert  έχει δείξει στο παρελθόν ότι τα  υπεραντιγόνα - τοξίνες που παράγονται από όλα τα στελέχη των βακτηρίων το σταφυλόκοκκου - διαταράσσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι υπεύθυνα για τις θανατηφόρες επιπτώσεις των διαφόρων λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο, όπως σύνδρομο τοξικού σοκ, σηψαιμία  και ενδοκαρδίτιδα.


Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι θεραπείες που αποσκοπούν στην εξάλειψη του σταφυλόκοκκου  ή στην εξουδετέρωση  των υπεραντιγόνων μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η παχυσαρκία είναι ένας από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Η παχυσαρκία αλλάζει  το μικροβιακό οικοσύστημα των βακτηρίων που αποικίζουν το σώμα μας και έτσι μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

 


Ο Patrick Schlievert δήλωσε : "Είμαστε ουσιαστικά σε θέση να αναπαράγουμε το  διαβήτη τύπου 2 σε κουνέλια απλά μέσω της χρόνιας έκθεσης σε υπεραντιγόνο σταφυλόκοκκου. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι άνθρωποι που παίρνουν βάρος, είναι όλο και πιο πιθανό να αποικίζονται από βακτήρια σταφυλόκοκκου. Έχουν μεγάλο αριθμό αυτών των βακτηρίων που ζουν στην επιφάνεια του δέρματός τους και είναι  χρονίως εκτεθειμένοι στα υπεραντιγόνα που παράγουν αυτά τα βακτήρια ".


Η  πρόσφατη μελέτη της ομάδας του Schlievert  «Η Χρόνια  έκθεση σε υπεραντιγόνα  προκαλεί συστηματική φλεγμονή, αυξημένη κυκλοφορία ενδοτοξίνης στο αίμα και διαταραχές ανοχής της  γλυκόζης σε κουνέλια: πιθανός ρόλος στο διαβήτη» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό mBio(http://mbio.asm.org/content/6/2/e02554-14.full), δείχνει ότι  τα υπεραντιγόνα αλληλεπιδρούν με τα λιπώδη κύτταρα και το ανοσοποιητικό σύστημα και  προκαλούν χρόνια συστηματική φλεγμονή, και αυτή η φλεγμονή οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα συμπτώματα χαρακτηριστικά του διαβήτη τύπου 2.


Κατά την εξέταση των επιπέδων του  αποικισμού από  σταφυλόκοκκο στο  δέρμα των τεσσάρων ασθενών με διαβήτη, η ομάδα του Schlievert εκτίμησε ότι η έκθεση σε βακτηριακά υπεραντιγόνα για τους ανθρώπους που έχουν αποικιστεί έντονα από σταφυλόκοκκο  είναι ανάλογη με τις δόσεις του υπεραντιγόνου που προκάλεσαν τα κουνέλια να αναπτύξουν τα συμπτώματα του διαβήτη.


«Νομίζω ότι έχουμε έναν τρόπο να παρέμβουμε εδώ και να αλλάξουμε την πορεία του διαβήτη», πρόσθεσε ο Schlievert. "Εργαζόμαστε για ένα εμβόλιο ενάντια στα υπεραντιγόνα και πιστεύουμε ότι αυτό το είδος του εμβολίου θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2."


Η ομάδα  επίσης διερευνά τη χρήση ενός τοπικού τζελ(gel) που περιέχει μονολαυρική γλυκερόλη. H ουσία αυτή  σκοτώνει τα βακτηρίδια του σταφυλόκοκκου και σχεδιάζουν να ελέγξουν εάν η προσέγγιση αυτή θα βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με προ-διαβήτη.


 

επιστροφή