10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

17ο Παγκόσμιο Συνεδριο Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας, Ν. Δελχί, Ινδία, 11-15 Σεπτ 2012

 

Πραγματοποιήθηκε στο Ν Δελχί το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας. Ουσιαστικά υπήρξαν οι ίδιες διαπιστώσεις όπως και στο προηγούμενο συνέδριο στο Αμβούργο το 2011.
 
1.      Απώλεια βάρους. Κάθε χρόνο γίνεται περισσότερο ξεκάθαρο ότι η απώλεια βάρους 5 έτη μετά την επέμβαση είναι παρόμοια είτε ο ασθενής υποβληθεί σε δακτύλιο, είτε σε γαστρικό μανίκι, είτε σε γαστρική παράκαμψη. Η απώλεια αυτή φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ 50-60% του πλεονάζοντος βάρους. Σε ότι αφορά το γαστρικό  δακτύλιο παρουσιάστηκαν μελέτες από Ιταλία(9 χρόνια παρακολούθηση), Αυστραλία(15 χρόνια παρακολούθηση), Γερμανία και Γαλλία(8-9 χρόνια παρακολούθηση) όπου φαίνεται ότι η απώλεια βάρους είναι προοδευτική σε διάστημα 3-4 ετών και σταθεροποιείται μετά τα 5 έτη, ενώ με τις δυο επόμενες επεμβάσεις η απώλεια λαμβάνει χώρα το 1ο έτος μετά την επέμβαση και ακολουθεί επανάκτηση βάρους τα επόμενα έτη. Η μόνη μέθοδος που υπερέχει όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι η χολοπαγκρεατική παράκαμψη(απώλεια περίπου 70-75%), μέθοδος που συνοδεύεται από αρκετές επιπλοκές.
 
2.      Γαστρική πτύχωση. Όλες οι μελέτες παρουσιάζουν παρακολούθηση 1-2 έτη με απώλεια βάρους περίπου 50% του πλεονάζοντος βάρους. Το ανησυχητικό εύρημα είναι η έντονη παλινδρόμηση που παρουσιάζει το 10% των ασθενών.
 
3.      Γαστρικός δακτύλιος σε ασθενείς με πολλά κιλά(περισσότερα από 180). Η ομάδα του Paul Super από το Birmingham, UK, παρουσίασε την εμπειρία της από την αντιμετώπιση αυτών των ασθενών με γαστρικό δακτύλιο. Στα 4 έτη μετά την επέμβαση οι ασθενείς είχαν χάσει περίπου το 55% του πλεονάζοντος βάρους, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 95% των ασθενών έμεινε στο νοσοκομείο λιγότερο από 24 ώρες.
 
 
4.      Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από γαστρικό μανίκι. Ο Jacques  Himpens από το Βέλγιο ανέλυσε για μια ακόμη φορά τα ευρήματα από ασθενείς που υπεβλήθησαν σε γαστρικό μανίκι και έχουν συμπληρώσει 9 έτη από την επέμβαση.  Περίπου 1 στους 3 ασθενείς(36%)  χρειάστηκε 2η επέμβαση λόγω επανάκτησης βάρους. Η 2η επέμβαση έγινε περίπου 4.5 έτη μετά την 1η επέμβαση. Δυο στους 3 ασθενείς(63%) 9 χρόνια μετά την επέμβαση χρειάζονταν φαρμακευτική αγωγή σε καθημερινή βάση λόγω της έντονης παλινδρόμησης. Τέλος 1 στους 3(34%) ανέπτυξε, 9 έτη μετά την επέμβαση, έντονη επιθυμία για την κατανάλωση γλυκών. Στο τέλος αυτής της 9χρονης παρακολούθησης μόνο οι μισοί ασθενείς ήταν ευχαριστημένοι με την αποτελεσματικότητα της επέμβασης. Η σύσταση του Jacques Himpens για τους ασθενείς που υπεβλήθησαν σε γαστρικό μανίκι και επανέκτησαν βάρος είναι να υποβάλλονται σε 2ο γαστρικό μανίκι αν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού. Αυτή όμως η 2η επέμβαση συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό επιπλοκών. Πολλοί συνιστούν γαστρική παράκαμψη μετά την αποτυχία του γαστρικού μανικιού ο ίδιος όμως δεν έχει δει θεαματικά αποτελέσματα με αυτή τη μέθοδο. Σε περίπτωση που η αποτυχία του γαστρικού μανικιού οφείλεται σε τσιμπολόγημα, κατανάλωση γλυκών ή μαλακών τροφών τότε συστήνει χολοπαγκρεατική παράκαμψη. Αντένδειξη αυτής της επέμβασης είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
 
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
 

 

επιστροφή