10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Δίαιτες. Τεστ δυσανεξίας. Δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

 

Το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το βάρος του, συχνά αποτελεί εύκολο θύμα και στόχο κάθε καινούργιας - παράδοξης "ανακάλυψης" που αφορά το αδυνάτισμα. Στο περιθώριο κάθε επιστημονικής προσπάθειας για ανεύρεση έστω και επικουρικής λύσης στο πολυπαραγοντικό πρόβλημα της παχυσαρκίας, βρίσκεται πάντα όλη η παραφιλολογία για σκευάσματα που αυξάνουν το μεταβολισμό, που μειώνουν την όρεξη ή για διατροφικά σχήματα που με "ιδιαίτερο" τρόπο συνεισφέρουν στο αδυνάτισμα. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει τόσο η θεωρία της δίαιτας σύμφωνα με την ομάδα αίματος όσο και οι διατροφικές οδηγίες που δίνονται με γνώμονα την αιματολογική εξέταση(τεστ δυσανεξίας), που "δείχνει" ποιες τροφές μας παχαίνουν και ποιες όχι.
 
Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος υποστηρίζει πως υπάρχουν τρόφιμα που ευνοούν ή εμποδίζουν την απώλεια βάρους ενός ατόμου, ανάλογα με την ομάδα αίματος του. Σύμφωνα με τον αμερικανό φυσιοπαθολόγο PeterD'adamo, οι τροφές περιέχουν ειδικές ενώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων, τις λεκτίνες, οι οποίες είναι όμοιες με τα αντιγόνα του ανθρώπου, και μόλις καταναλώσουμε μια τροφή με λεκτίνες μη συμβατές με την ομάδα αίματος μας ο οργανισμός μας αντιμετωπίζει τις ουσίες αυτές ως ξένες με αποτέλεσμα να προσπαθεί αν τις εξουδετερώσει. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή οι τροφές που είναι μη συμβατές επιβραδύνουν το μεταβολισμό, δημιουργούν προβλήματα στην πέψη, στην παραγωγή της ινσουλίνης και γενικότερα στη διατήρηση της ισορροπίας των ορμονών.
 
Με βάση αυτό το μοντέλο διατροφής  το μεγαλύτερο ποσοστό του γενικού πληθυσμού ανά τον κόσμο (που είναι αυτό με ομάδα αίματος Ο) οδηγείται στην αντίληψη ότι το Μεσογειακό μοντέλο διατροφής, που προτείνει το κρέας λίγες φορές το μήνα, είναι ακατάλληλο διατροφικό σχήμα και πως στην διατροφή τους πρέπει να έχουν συχνά το κρέας, παρόλο που εκατοντάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες υποδεικνύουν, πως η συχνή κατανάλωση κρέατος είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλές μορφές καρκίνου αλλά και με άλλα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα. Όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ καλούνται να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος και οσπρίων που αποτελούν βασικές πηγές σιδήρου. Άτομα ομάδας Α πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά που αποτελούν βασική πηγή ασβεστίου. Η βασική αρχή αυτής της δίαιτας υποστηρίζει πώς στα όσπρια υπάρχουν λεκτίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο μυϊκό ιστό των ατόμων με ομάδα αίματος Ο και ΑΒ. Ωστόσο το μούλιασμα των οσπρίων καταστρέφει τα 2/3 των λεκτινών και το βράσιμο τους εξαφανίζει κάθε ίχνος λεκτίνης που έχει απομείνει. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη και βιβλιογραφική παραπομπή για αυτή τη μέθοδο αδυνατίσματος.
 
Ο άλλος μοντέρνος τρόπος καθορισμού της "ιδανικής" δίαιτας είναι με βάση μια εξέταση που εικάζεται πως υποδεικνύει τις τροφές που ευθύνονται για το πρόβλημα της παχυσαρκίας του καθενός(τεστ δυσανεξίας). Η εξέταση γίνεται στο γραφείο, βασίζεται στην ηλεκτρομαγνητική αντίδραση του οργανισμού σε μια συγκεκριμένη τροφή(κινησιολογία, βιοενεργειακό τεστ, Vega tests, Smarttest). Δεν υπάρχει καμία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία οφείλεται στη δυσανεξία σε συγκεκριμένες τροφές. Δημοσιογράφοι του BBC (http://www.bbc.co.uk/insideout/south/series2/food_sensitivity_allergy_vega_tests.shtml) για αν ελέγξουν την αξιοπιστία της μεθόδου έκαναν το τεστ σε 3 διαφορετικά μέρη της Αγγλίας. Τα 3 τεστ έδωσαν ευαισθησία σε 33 τροφές, αλλά μόνο σε 2 τροφές συνέπιπταν και τα 3 τεστ. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δυσανεξία επηρεάζεται από το μέρος όπου γίνεται το τεστ. Στη συνέχεια έκαναν το ίδιο τεστ την ίδια ημέρα αλλά διαφορετικές ώρες(http://www.bbc.co.uk/blogs/watchdog/2009/02/food_intolerance_test.html). Το αποτέλεσμα ήταν πάλι εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Φαίνεται πως εκτός από το μέρος τα αποτελέσματα επηρεάζονται και απ την ώρα που γίνονται τα τεστ.
 
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η δυσανεξία στη λακτόζη(το άτομο δεν μπορεί να «πέψει» την λακτόζη των γαλακτοκομικών λόγω ανεπάρκειας ή μειωμένης δραστικότητας του κατάλληλου ενζύμου που λέγεται λακτάση με αποτέλεσμα να προκαλούνται παραγωγή αερίων, αίσθηση έντονου φουσκώματος, συσπάσεις του πεπτικού σωλήνα και διάρροια)  και η δυσανεξία στη γλουτένη(ο οργανισμός του ατόμου εκλαμβάνει την γλουτένη ως «τοξικό» παράγοντα, με αποτέλεσμα την καταστροφή τμημάτων του εντέρου, ουσιαστικών για την διεργασία της απορρόφησης με αποτέλεσμα απώλεια βάρους , αναιμία, αδυναμία και ότι άλλο συνεπάγεται η κακή θρέψη). Οι 2 αυτές δυσανεξίες είναι οι μόνες που ενοχοποιούνται για συγκεκριμένες παθήσεις και ανιχνεύονται με ειδικά τεστ.
 
Η τροφική υπερευαισθησία αναφέρεται σε μια καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση προερχόμενη από διατροφικά συστατικά, τα συμπτώματα της οποίας για να εμφανισθούν, μπορεί να περάσουν από μερικές ώρες έως και ημέρες και αφορά συνήθως 2% του γενικού πληθυσμού.

Γίνεται λοιπόν σαφές εξαρχής, ότι στην τροφική υπερευαισθησία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα οι ανοσοφαιρίνες τύπου G (IgG).

Οι τροφικές υπερευαισθησίες αντιπροσωπεύουν ένα 80% των αλλεργικών αντιδράσεων των τροφών στους ανθρώπους. Το άλλο 20% αντιπροσωπεύει την κλασική τροφική αλλεργία που όλοι γνωρίζουμε και οφείλεται σε ανοσοσφαιρίνες τύπουE(IgE).

Ο κύκλος της συμπτωματολογίας των τροφικών υπερευαισθησιών είναι μεγάλος και περιλαμβάνει επιδείνωση χρόνιων φλεγμονών του οργανισμού (π.χ. αρθρίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, κλπ), έδαφος για ανάπτυξη σπαστικής κολίτιδας και δερματοπαθειών κλπ.
Οι ανοσοσφαιρίνες ανιχνεύονται με εξετάσεις αίματος και σε αυτές τις εξετάσεις, σε συνεννόηση με αλλεργιολόγο θα πρέπει να υποβάλλονται άτομα που στο ιστορικό τους έχουν πρήξιμο γύρω από τα χείλη ή τη γλώσσα, αίσθημα φαγούρας γύρω απ το στόμα, τη γλώσσα ή το λαιμό, ερεθισμό ή κοκκινίλες στο δέρμα, αναπνευστικό συριγμό όπως στο άσθμα και εξάψεις στο πρόσωπο.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα βρούμε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, που να καταλήγει στο ότι η τροφική υπερευαισθησία, αυτό που κάποιοι εννοούν ως «τροφική δυσανεξία», οδηγεί σε παχυσαρκία και ότι αρκεί να αποβάλλουμε από το διαιτολόγιο τις τροφές που μας υποδεικνύει το τεστ, για να χάσουμε βάρος….

 

επιστροφή