10 χρόνια χειρουργική παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων (σακχαρώδης διαβήτης)

10 χρόνια
χειρουργική παχυσαρκίας
και μεταβολικών νόσων
(σακχαρώδης διαβήτης)

χειρουργική σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

χειρουργική
σακχαρώδη διαβήτη
τύπου ΙΙ

 

Υπάρχει αύριο μετά από αποτυχία!

Υπάρχει αύριο
      μετά από
            αποτυχία!

 

πρόληψη και αντιμετώπιση του   Διαβήτη

πρόληψη και
      αντιμετώπιση του
            Διαβήτη

 

χειρουργική νοσογόνου παχυσαρκίας

   χειρουργική
       νοσογόνου
  Παχυσαρκίας

Δείτε τις ετικέτες τροφίμων. Σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης

 

Δείτε τις ετικέτες τροφίμων. Σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης
Υπήρξε μια εποχή που οι κατασκευαστές των επεξεργασμένων τροφίμων χρησιμοποιούσαν κοινή επιτραπέζια ζάχαρη, ή σακχαρόζη ως γλυκαντική ουσία. Τη δεκαετία του 1970, όμως, Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν μια διαδικασία που θα μπορούσε να μετατρέψει άμυλο καλαμποκιού σε μια εναλλακτική γλυκαντική ουσία που ονομάζεται σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης(HighFructoseCornSyrop, HFCS). Υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού περιέχει 55% φρουκτόζη και γλυκόζη 45%, πράγμα που το καθιστά πρακτικώς ως γλυκό σακχαρόζη ή φυσικό μέλι. Όταν η εισαγόμενη ζάχαρη έγινε απαγορευτικά ακριβή, πολλοί κατασκευαστές επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών άρχισαν να χρησιμοποιούν το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης αποκλειστικά.

Σήμερα, η χρήση του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαδεδομένη. Έχει αντικατασταθεί η καθαρή ζάχαρη ως κύρια γλυκαντική ουσία στα περισσότερα ανθρακούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των Coca Cola και Pepsi. Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης μπορεί επίσης να βρεθεί σε μείγματα μπισκότων, στα μπισκότα, στις σάλτσες, στα δημητριακά πρωινού, μαρμελάδες, γλυκά, σιροπιαστά γλυκά, κρουασάν,
επιδόρπια γιαουρτιού, παγωτά,  κέτσαπ, συντηρημένα  κρέατα, κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά , έτοιμες σούπες, μπύρες και πολλά άλλα. Στην Ελλάδα υπάρχει στις ετικέτες με τις ονομασίες :σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης- φρουκτόζης, αμυλοσιρόπιο.
Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ακόμα καθαρή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, όταν είναι εφικτό, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση επιχορηγεί το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας καλαμποκιού που είναι  υπεύθυνη για την κατασκευή σιροπιού υψηλής φρουκτόζης. Η επεξεργασία του σιροπιού υψηλής φρουκτόζης στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται σε εξειδικευμένα εργοστάσια.

Η παραγωγή του σιροπιού υψηλής φρουκτόζης  είναι ένα σύνθετο κομμάτι. Το άμυλο του καλαμποκιού(σχεδόν πάντα γενετικά τροποποιημένο)  περιέχει αρχικά πολύ μακριές αλυσίδες  με καθαρή γλυκόζη, η οποία πρέπει πρώτα να αναλυθεί σε μικρότερες αλυσίδες που ονομάζεται πολυσακχαρίτες. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσθήκη ενός ενζύμου που ονομάζεται α-αμυλάση, που προέρχεται από τα βακτήρια.

Μόλις το άμυλο μετατραπεί σε πολυσακχαρίτες, ένα δεύτερο ένζυμο(συνήθως γενετικά τροποποιημένο) που ονομάζεται glucoamylase προστίθεται στη δεξαμενή. Η
glucoamylase προέρχεται από έναν μύκητα που ονομάζεται Aspergillus. Η συνεχιζόμενη ζύμωση μετατρέπει τον πολτό αυτό σε σχεδόν καθαρή γλυκόζη.

Το τρίτο βήμα στην επεξεργασία του σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης είναι το πιο ακριβό. Ένα ένζυμο που ονομάζεται γλυκόζη-ισομεράση αποθηκεύεται σε ψηλές στήλες και η υγρή γλυκόζη χύνεται από την κορυφή στις στήλες αυτές. Το ένζυμο μετατρέπει την καθαρή γλυκόζη σε συνδυασμό φρουκτόζης και γλυκόζης, αλλά όχι στα τελικά ποσοστά που είναι επιθυμητό. Μια διαδικασία που ονομάζεται υγρή χρωματογραφία αποστάζει ουσιαστικά το σιρόπι φρουκτόζης σε 90%. Αυτό το συμπυκνωμένο προϊόν φρουκτόζης αναμειγνύεται στη συνέχεια πίσω στο αρχικό μίγμα για να δημιουργηθεί  το τελικό 55% φρουκτόζη- 45%  γλυκόζη, το προϊόν δηλ  που ονομάζεται σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Όλως περιέργως, η επεξεργασία αυτή δεν αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Εν μέρει λόγω των υψηλών δασμών που διατίθενται στην εισαγωγή ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης εξακολουθεί να είναι φθηνότερο από τη ζάχαρη και μπορεί να αποσταλεί χωρίς μεγάλο κόστος σε φορτηγά βυτία. Από οικονομική άποψη, ο καθένας από τον αγρότη καλαμποκιού ως τον  επεξεργαστή τροφίμων κερδίζει με τη χρήση του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
Ωστόσο, δεν ωφελούνται όλοι  από το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας εκφράζουν ανησυχία για το επίπεδο της γενετικής τροποποίησης και επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος. Πολλοί  επισημαίνουν τη σύνδεση μεταξύ των μεταποιημένων τροφίμων που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και της παχυσαρκίας.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι δύσκολο να αντισταθείτε σε ένα πακέτο μπισκότα και να νιώθετε ευτυχείς μόνο αν φάτε ολόκληρο το πακέτο; 
Ε, λοιπόν, δεν φταίει μόνο η έλλειψη θέλησης, αλλά και η παρουσία σιροπιού γλυκόζης-φρουκτόζης. Η χρήση του σιροπιού εμφανίζει συνεχή αύξηση στη βιομηχανία τροφίμων καθώς είναι φθηνότερο, δεν κρυσταλλώνει όπως η ζάχαρη, κάνει τη μαρμελάδα να φαίνεται φρεσκότερη, εμποδίζει το σχηματισμό πάγου στο παγωτό, βοηθά στο να διατηρείται η υγρασία των τροφίμων και έτσι να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής τους, ενώ δίνει πιο μαλακή υφή τόσο στις μπάρες δημητριακών όσο και στα μπισκότα. Το 1966 η κατανάλωση του ήταν 0, το 1970 έφτασε στα 300 γραμμάρια/άτομο/έτος και το 1990 στα 33,4 κιλά/άτομο/έτος.
Το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης φαίνεται ότι ξεγελά τον εγκέφαλο ώστε να πιστεύει ότι το άτομο χρειάζεται περισσότερη τροφή. Όταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας εκλύει ινσουλίνη η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε φάει αρκετά. Ωστόσο η φρουκτόζη δεν προκαλεί τόσο μεγάλη απόκριση της ινσουλίνης όσο η κανονική ζάχαρη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μη λαμβάνει το μήνυμα του κορεσμού. Παράλληλα το συγκεκριμένο συστατικό πολλών τροφίμων προκαλεί την ανάπτυξη λιποκυττάρων γύρω από την καρδιά, το ήπαρ και άλλα ζωτικά όργανα, και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Για τον λόγο αυτόν έχει ονομαστεί το τελευταίο διάστημα «γλυκό του Διαβόλου» στις ΗΠΑ, όπου γίνονται προσπάθειες μείωσης της χρήσης του από κάποιους παρασκευαστές
Άλλα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης
·         Αύξησητης LDL χοληστερίνης
·         Διαταραχέςτουμεταβολισμούτουμαγνησίου
·         Αύξησητουκινδύνουεμφάνισηςδιαβήτη
·         Επιτάχυνσητηςγήρανσης
·         Αύξησητωντριγλυκεριδίων
·         Διαταραχές του μεταβολισμού του χαλκού
·         Πιθανόν να σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων


 
Για να αποφύγετε όλους αυτούς τους κινδύνους ελέγχετε κάθε τροφή που αγοράζετε. Αν στην ετικέτα αναγράφεται η παρουσία δεξτρόζης(dextrose), μαλτοδεξτρίνης(maltodextrin), σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης- φρουκτόζης, αμυλοσιρόπιο, τότε είναι προτιμότερο να την αφήσετε στο ράφι.

 

επιστροφή